De Hollandse Boot

  Terug naar het hoofdmenu

Disclaimer
Copyright
Speciale 'Bokkepoot' (2,8 Mb) nummer 62 gewijd aan de Juniorvlet en de Hollandse Boot. De Bokkepoot is het verenigingsblad van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). De Bokkepoot nummers 1 tot en met 154 zijn verzameld op een CD met de naam 'Digipoot' en is verkrijgbaar bij de verenigingsstand.

 

Fotoserie over het bouwen van de Hollandse Boot
Na het ontwerpen en bouwen van de Juniorvlet ontwierp Henk Bos een Hollandse boot 'Hollandse Nieuwe' voor dochter Janneke. Lengte en breedte, zeil- en lateraalpunt zijn identiek aan die van de Junior vlet. Door het ontbreken van een zwaardkast is er een ruime boot ontstaan. Het eerste exemplaar is gebouwd door Henk en Ge Bos samen met Willem en Greet de Ruyter in Krommenie tijdens een pinkster weekend. Het tweede exemplaar 'Grietje' wordt gebruikt door Wim en Greet de Ruyter en is te zien in de buurt van hun Hasselter aak 'Goede Verwachting'.
Het uitgangspunt is ongeveer het zelfde recept als van de Juniorvlet nl:
* lengte circa 4 meter
* breedte circa 1.6 meter
* het zeilpunt ongeveer op 2.1 meter
* het lateraalpunt op ongeveer 1.8 meter
Met het verschijnen van deze boot zijn er 3 types met ongeveer dezelfde eigenschappen en vaarprestaties, zodat ze tegen elkaar kunnen varen. Begonnen is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen in de vorm van tekeningen en foto’s. Veel was er in ons eigen fotoarchief niet te vinden zodat extern gezocht moest worden. Gelukkig is er in het Enkhuizer Zuiderzeemuseum zowel een houten als een stalen exemplaar aanwezig. Verder zijn er nog enige tekeningen. Tijdens het jaar 1984 is alles wat we tegen zijn gekomen en wat op een Hollandse boot leek gefotografeerd en zonodig opgemeten zodat aan het eind van het jaar een redelijk beeld gevormd kon worden hoe het scheepje er uit zou moeten gaan zien.
In december 1985 zijn de eerste ontwerpen geschetst en getekend, zodat het uitwerken kon beginnen. De technische gegevens, tekeningen, uitslagen en constructie-methode zijn gepubliceerd in Bokkepoot nummer 62 van 1986.

Hasebroekstraat 7, 1962 SV Heemskerk. 0031 251 23 00 50   

Terug naar het begin