De Lelievlet

  Terug naar het hoofdmenu

Disclaimer
Copyright

Promotie album Lelievlet uit 1955 van A.L.J. Stockmann
Dit is een reproductie van een promo album voor de Lelievlet uit 1955. Ook toen al werd er aan fund-raising gedaan. Het album staat in de boekenkast van Henk Bos. Niemand weet dat en kan er dan ook geen kennis van nemen. Daarom is begin mei 2014 het boek gescand. De foto’s zijn op 200% gescand en iets groter afgedrukt om zoveel mogelijk informatie mee te nemen. De layout is gelijk aan het origineel.

Geschiedenis van de Lelievlet
Na de 2e wereldoorlog waren er geen geschikte schepen voor de zeeverkenners. Er werd dan ook gevaren met alles wat te verkrijgen en betaalbaar was. Het grote probleem was dat deze schepen ongeschikt waren voor het doel: relatief gauw beschadigd, zeer arbeidsintensief (hout) en kostbare reparaties. Wedstrijdvaren was door de diversiteit niet goed mogelijk.
De initiatiefnemer van de bouw van de Lelievlet was schipper Stokman, leider van een Zeeverkenners groep uit Breda. Lees verder...

Vademecum "De Lelievlet" (4,2 Mb)
De 84 pagina's A4 bevatten: Samenstelling met hoofdmaten * Bouwbeschrijving * Hulpmiddelen en buigmallen * Onderdelen schip en tuig * Samenstelling met namenlijst * Materiaallijst * Technische beschrijving van het casco * Spantenlijst met zij- en bovenaanzicht en doorsnede * Huiduitslagen: vlak, kim, boeisel en spiegel, voordek en voorschot, achterdek met achterschot, scheg en wrangen * Indeling voordek. achterdek, dolpot en mik * Zwaardkast en mastkoker, uitslag en constructie * Zwaard en zwaardloper * Roer, houder,voor helmstok, plaats van vingerlingen * Hanekam, dofthouder en zwaardboutplaatje * Sleepoog, hijsoog, landvastoog, grootschootoog en kikkers * Fokkeschootogen, roerborgogen, wantogen en handgreep zwaardloper * Specificatie houtwerk en beslag * Mast, Top- en hommerring * Gaffel, giek, helmstok en vlaggestok * Gaffelklauw * Lummelbout en wervel * Buikdenning * Riemen, wrikriem, haakstok en vaarboom * Specificatie tuigage * Technische beschrijving standaard Lelievletzeil * Constructie en het meten * Zeilplan * Klephaak voor voorstagspanner * Schootring * Roeidol * Anker 7,5 kg * Enige manieren om stagen en wanten van persklemmen te voorzien * De veiligheid tijdens bouw en onderhoud

In gebruik nemen (764 kb)
Inhoud: Het halen van het casco * Paklijst casco en houtwerk * Paklijst tuigage * Verdere inventaris * over verf en verfsystemen * Behandeling van het casco * Behandeling van het houtwerk * Verftips * Instructie tuigage * Voorbereidend schiemannen - takelen * oogsplits * Het maken van de schoten * Het marlen * Het tuigen van de vlet * Het trimmen * Uniforme regels.

Tips in sche(r)ts 1 (356 kb)
Inhoud: Spruit met kralen * Scheluw trekken van doften * Leertje aan fokkeschoot * De knoop in het leertje * Spatlap voor het zwaardkast * Borgpen van het zwaard * Kettinkje aan halshoek fok * Mik ook op oudere schepen * Voorkomen van riem-slijtage * Beschermslang op de mik * Opbergen van de mik tijdens de vaart * Bevestigen van het vaantje aan topmastring * Verminderen van schoot in de kuip * Bolder voor het beleggen van anker en sleeplijn * Buitenboordmotorsteun * Constructie van de steun * Afneembare motorsteun * Oploopbaar vletroer * Boegspriet en kluiverboom * Vliegend zetten en boegstagen * Dekvlonders * Slaapplaats voor 6 personen. * Ankerhouder * Anti glad dek; zinkanode; monteren wantspanners.

Tips in sche(r)ts 2 (370 kb)
Inhoud: Zelfbouw hoosvat * Bekleden gaffel met leer * Vleugelhek op masttop * Sluiting onder wantspanner * Doften op voor en achterdek * Ondersteunen 2e mastring en dubbele verstaging * De knop van het fokkeleertje * Verbeterd oplooproer * Vast masttopblok * Afneembare zwaardkast * Viersprong voor het hijsen van de vlet * Strijktalie * Buiskap * Grootzeil van zestien kwadraat * Botterfok 7 m² * Gaffeltopzeil 1,5 m² * Gaffeltopzeil met vaarboom als steng 2,7 m² * Kluiver groot 4,6 m² en klein 3,6 m² * Stormfok 2 m².

Lelievlet 1200 Boot van het jaar. (1,9 Mb)
Een publicatie in nummer 9 van 1987 van het blad 'Spiegel der Zeilvaart'. Auteur Jan Kooijman. Met de welwillende toestemming van Wim de Bruijn.

Hasebroekstraat 7, 1962 SV Heemskerk. 0031 251 23 00 50   

Terug naar het begin